Tanácsadás

A Vámtanácsadó – nevéből adódóan – szolgáltatási palettáján belül tanácsadással is segíti ügyfelei munkáját, vagyis feladatának tekinti a külkereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó jogkövető magatartás elősegítését.

A tanácsadás nem ajándék. Üzlet önnek is, nekünk is.

Mit jelent ez?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hazánkban gyakran változó – ezért nehezen követhető – jogszabályi hátteret naprakészen ismerjük, esetenként a jogszabályok előkészítésében is tanácsadóként veszünk részt.

Mivel az export-import tevékenység jellemzően hosszú távú folyamat, ezért az alapanyagokra, azok származási bizonyítványára vonatkozó releváns információink nagyban hozzájárulnak egy most külkereskedelmi tevékenységet indító, vagy akár egy a már meglévő piaci kapcsolatait fenntartani, megszilárdítani kívánó társaság sikerességéhez.

Ügyfeleink üzleti érdekében, így az Ön védelmében is tanácsot telefonon nem adunk. Óradíjas szolgáltatásunk alapos és körültekintő, így kizárólag személyes találkozó keretében tudunk Önnek és cégének segíteni.

AJÁNLATOT KÉREK

Mit nyújtunk?

 • A meglévő információkból megállapítjuk az áru származó helyzetét.
 • Megállapítjuk a termék pontos vámtarifaszámát, tájékoztatjuk ügyfeleinket a termékkel összefüggő, az érvényben lévő piacvédelmi intézkedésekről (például a védelmi vámokról, kvótákról).
 • Ez utóbbi ismerete különösen hasznos lehet partnereinknek, hiszen akár konkrét gyártóra lebontva is meg tudjuk állapítani, hogy az adott társaság ellen van-e érvényes piacvédelmi intézkedés. (Jelentős plusz költségektől mentesítve így az ismeretek hiányában az embargós vállalkozásokkal kereskedni kívánó üzletfeleinket.)
 • Amennyiben egy áru vámtarifaszáma egy kérdéses helyzetben nehezen megállapítható, a kötelező tarifális felvilágosítás (KTF) alapján jóváhagyatjuk, vagy az intézmény által megállapíttatjuk azt. Véleményegyezés esetén – ha megerősítést nyer a Vámtanácsadó Kft. által megállapított vámtarifaszám – a hazánkban kiállított okmányra a NAV 6 évig garanciát biztosít. A szóban forgó vámtarifaszám az adott árura az Európai Unió teljes területén felhasználható.
 • Akkor is érdemes a Vámtanácsadó Kft-re gondolni, ha külkereskedelmi tevékenységünk Európán kívüli országokba (pl. harmadik világbeli országba) irányul. Segítségünkkel a külföldi szabványoknak való termékmegfeleltetés még a legáthidalhatatlanabbnak hitt kulturális különbségek ellenére is megoldható.
 • Gyakran előfordul, hogy a megrendelő az áru leszállításának dokumentálását kéri, amelynek a külkereskedő a legtöbb esetben eleget is tesz. Ám, távoli országokban az áru személyes figyelemmel kísérése már nehezen megoldható, így ezekre a helyzetekre partnercégeink szolgáltatásait ajánljuk ügyfeleink figyelmébe.
 • Természetesen van élet nélkülünk is. A jogszabályok nem ismerete viszont nem mentesíti a jogi személyt a felelősségre vonás (kötbér, bírságok stb.) alól. Az adóhatóság a jogkövető magatartás elősegítése érdekében kiemelt figyelmet fordít például a beszállítói nyilatkozatokra.
 • A büntetési tételek nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy egyetlen helytelenül kitöltött beszállítói nyilatkozatért akár 1 millió forintos bírság is kiszabható. Vagyis, azok, akik nincsenek a szükséges információ birtokában olyan kockázatot vállalnak külkereskedelmi tevékenységük során, amelyről nem is tudnak.
 • A tanácsadással nálunk első sorban az ügyfél átláthatóságot, kiszámíthatóságot, vagyis BIZTONSÁGOT vásárol. A Vámtanácsadó Kft. a legális úton történő, trükkök és extra kiadások nélküli külkereskedelem lehetőségét biztosítja partnereinek.

Mi történik a tanácsadáson?

 1. Első lépésként információkat gyűjtünk a leendő ügyfél külkereskedelmi elképzeléseiről, az exportálni-importálni kívánt áruféleség(ek) paramétereiről.
 2. Ez alapján meghatározható a vámtarifaszám és látható, hogy a termék kereskedelmére vonatkozik-e tiltó- vagy támogató rendelkezés.
 3. Tanácsadásunk óradíjas, áraink reálisak. Ezért az árért megbízónk írásos összefoglalót kap a megbeszélésről, amely messze túlmutat egy egyszerű emlékeztetőn.
 4. A dokumentum a felvázolt külkereskedelmi koncepció alapján a jogszabályi háttérre támaszkodva egy működő struktúrát ad, amely a későbbiekben visszakereshető, aktualizálható.
 5. Sőt, nem csak egy opciót vázolunk fel, hanem az adott keretek között alternatívákat dolgozunk ki az egyes lehetőségek előnyeit, hátrányait figyelembe véve. Összességében a tanácsadás végén egy olyan megvalósítható koncepciót adunk ügyfelünk kezébe, amellyel tervezhetővé válik a külkereskedelmi tevékenysége.

AJÁNLATOT KÉREK