BIREG-ügyintézés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium – a szakmai érdekképviseletek javaslatára – 2021. január 1-től élesben működteti a hazai közúti személy- és áruszállító vállalkozások fokozott védelme érdekében létrehozott előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszert (BIREG). Az erről szóló jogszabályt 2020. december 31-én lépett életbe.

bireg

Működésben a BIREG

A BIREG üzembentartói regisztrációja – a hatékony működés érdekében – minden fuvarozót érint, ideértve a közösségi engedéllyel tevékenykedő EU-s – így a magyar – vállalkozókat is! A szabálytalanul, regisztráció nélkül vagy hibás regisztrációval közlekedőket a hatóság bírsággal sújtja.

Annak érdekében, hogy a harmadik országból érkező járművek mellett az EU tagállamainak fuvarozóit és az általuk végzett bilaterális vagy CEMT engedélyhez kötött fuvarokat is maradéktalanul nyomon követhesse a rendszer, a jogszabály a közösségi engedéllyel tevékenykedők regisztrációját is előírja a BIREG-ben.

Figyelem! 2021. februártól a BIREG használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozással esik azonos elbírálás alá, így azzal megegyező szankciót von maga után. Mivel a jogszabály a fel- és lerakók számára is előírja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését – majd 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását is –, az engedélyek többszöri vagy szabálytalan felhasználása teljes egészében kizárható lesz a magyar fuvarpiacon.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KERESSE FEL A MAGYAR KÖZÚTI FUVAROZÓK EGYESÜLETÉT!

MKFE ENGEDÉLYKÖTELEZETTSÉG-KERESŐ