Incoterms

Az Incoterms létrehozásának célja egy, az eladó és a vevő jogait egységesen szabályozó, a statisztikai adatszolgáltatásokat is egyértelművé tevő szokvány-rendszer megteremtése volt. A kifejezés az angol International Commercial Terms (Nemzetközi Kereskedelmi Feltételek) szavak rövidítéséből származik. A szokvány nem jogszabály, ezért csak akkor lép életbe, ha a szerződő felek annak alkalmazását kölcsönösen elfogadják. Az INCOTERMS szerinti fuvarparitás meghatározásakor három betűből álló rövidítéseket használunk.

A külkereskedelmi ügyletekben megjelenő, elsősorban az árumozgásokkal kapcsolatos költségek pontosítása érdekében a paritások ismerete elengedhetetlen. Egy jó kereskedelmi megállapodás megkötéséhez nem mindegy, hogy még az ügylet tervezés időszakában milyen költségek kerülnek be kalkulációnkba az áru értékén felül. A paritások alkalmazásával csökkenteni tudjuk a rejtett költségeket, ezáltal növelni tudjuk a tervezhetőséget, jobb képet kapunk aktuális partnerünk kapcsolati rendszeréről, szokásairól és nem utolsó sorban a külkereskedelemben megszerzett jártasságáról. Természetesen hasonló információkat árulunk el saját magunkról is, ami segítheti partnerünkkel a kölcsönös bizalom kiépülését és a tervezett ügylet zökkenőmentes teljesítését.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy mely paritás esetén, miként oszlanak meg egy általános külkerfolyamat tevékenységei exportőr és importőr között.

incoterms

Természetesen a külkereskedelmi folyamatok sokfélesége miatt a fenti táblázat csak vázlatos útmutatásokat tartalmaz. Kérje tanácsadási szolgáltatásunkat, már az ügylet tervezésének időszakában, hogy láttassuk az egyéb háttér összefüggéseket, akár konkrét tevékenységekre lebontva. Így tud hatékonyan felkészülni egy új ügylet megszervezésére és a költségek pontos kalkulálására.

Keresse vámtarifálási szolgáltatásunkat!

Tudjon meg többet az ÁFA megfizetése nélküli Import vámkezelésről!

Mennyivel lesz kevesebb munkám, a duplikált adatrögzítések elkerülése érdekében kifejlesztett 5:1 külkertechnikai adatkezelés alkalmazásával?