BREXIT TANÁCSADÁS ÉS VÁMÜGYINTÉZÉS


Tisztelt Ügyfelünk!


2021. január 1-jén egy új korszak vette kezdetét az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmében. Forduljon hozzánk a legfrissebb információkért, amennyiben vállalkozása rendszeres export és import tevékenységet folytat a szigetországgal.

BREXIT

Brexit után – indulhat a vámmentes kereskedés

2021 csak jobb lehet – hallottuk, mondtuk magunk is az elmúlt év végén. Hiszen korlátozott minket a vírus, sokak egészsége, mások munkahelye került veszélybe. A COVID alaposan rányomta a bélyegét a gazdasági életre, ugyanakkor szót kell ejtenünk egy másik, az egész EU működését is befolyásoló folyamatról: véget ért a kilépéssel kapcsolatos átmeneti időszak, az Egyesült Királyság már nem tagja az uniónak. A Brexit után tehát most a szigetországban is új világ kezdődik újabb átmeneti időszakok sorozatával – és ez bizony a hazai kereskedésre is hatással lesz. Lássuk a legfontosabb változásokat!

Az uniós szabadságjogok megszűntek

Az új szabályok január 1-jén léptek életbe, ekkortól megszűnt a négy uniós szabadságjog: az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlása az Egyesült Királyság és az EU között. A britek kilépési megállapodását hosszas tárgyalássorozat előzte meg, és szinte az utolsó pillanatban, karácsony előtt jött létre. A legfontosabb változásokat egy 1246 oldalas dokumentum foglalja össze, amelynek egyik fő eleme a szabadkereskedelmi egyezmény. Ez bizonyos esetekben teljes vám- és kvótamentes kereskedelmet tesz lehetővé az Egyesült Királyság és az EU között.

A Brexit után – vám nélkül

Rengeteg kérdés merült fel a kilépési tárgyalások során – a legtöbb talán a kereskedelemre vonatkozott. Az egyezmény szerint a teljes vámmentességet minden olyan áru esetében biztosítani kell, amely megfelel a vonatkozó származási szabályoknak, illetve amely hozzáadott értéke elér egy, a szerződésben rögzített szintet. A megállapodás nemcsak az áruk és szolgáltatások kereskedelmére terjed ki, hanem például a beruházásokra, a versenyre, a közlekedésre, a halászatra és a biztonsági rendszerekre. A környezetvédelem is fontos közös ügy marad, ahogy az adózási feltételek összehangolása, az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, az adatvédelem is. A vállalkozások és a magánemberek jogait úgynevezett jogérvényesítési és vitarendezési mechanizmusok fogják szavatolni. Ez azt jelenti, hogy az EU-ban és az Egyesült Királyságban a vállalkozások egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek.

Külön utak

A megállapodásban nem szerepel a külpolitika összehangolása, a védelmi együttműködés sem – ezekről ugyanis az Egyesült Királyság nem akart tárgyalni. E szerint január 1-jétől az Egyesült Királyság és az EU nem keres közös válaszokat a külpolitikai kérdésekre – például nem lesznek közös szankciók az unión kívüli országok állampolgáraival vagy cégeivel szemben. Az EU bíróságának már nincs ügydöntő hatásköre a brit törvényhozásra. Az Egyesült Királyság nem vesz részt a felsőoktatási Erasmus programban sem.

Pontrendszer a munkavállalóknak

A kint boldogulást keresőket leginkább a bevándorlási szabályozás érdekli. Január elsejétől az EU-ból és az unión kívülről érkezőkre is ugyanazok a bevándorlási szabályok vonatkoznak. Az előírások szerint a brit hatóságok a jelentkezők angol nyelvtudása és képzettsége alapján bírálják el a letelepedési kérelmet. Akik még korábban telepedtek le a szigetországban és törvényesen élnek ott, továbbra is élvezik minden addigi jogosultságukat. Ehhez viszont letelepedési jogi státust kell igényeljenek június 30-ig.

Egy kis történelem…

Az Egyesült Királyság 1973. január elsején lépett be az Európai Unió elődjébe, az Európai Közösségbe. 2016. június 23-án tartottak népszavazást a szigetországban az EU-tagságról, ekkor a résztvevők 51,9 százaléka a távozásra voksolt. Hivatalosan 2020. január 31-én lépett ki az ország a közösségből, de a kilépés napján elkezdődött, és egészen december 31-ig tartott egy 11 hónapos átmeneti időszak, amelyben javarészt a korábbi szabályokat alkalmazták a kétoldalú kapcsolatokban. Az átmeneti időszak után megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is. Korábban nem volt még példa teljes jogú tagország kilépésére az unióból.


Az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást (FTA) kötött. Ennek értelmében az Egyesült Királyság kilépett az EU vámuniójából, ami azt jelenti, hogy a küldeményeket vámkezelni kell. Nem tudja, hogyan érintik cégét a változtatások? Segítünk, hogy vállalkozása továbbra is zavartalanul bonyolíthassa le kereskedelmét a szigetországgal.

Milyen adatokra lesz szüksége a kereskedelmi számla kiállításához?

  • Győződjön meg róla, hogy rendelkezik EORI-számmal, pontosan meg tudja nevezni az árucikkeit, és ismeri a helyes vámtarifaszámukat!
  • Legyen tisztában a küldeményében található összes tétel pontos értékével és a származási országával!
  • Alkalmazza a megfelelő Incoterms-feltételeket, amelyekben az ügyfelével megállapodtak!
  • Legyen tisztában azzal, hogy mi a kivitel pontos célja, és biztosítsa mindazon exportengedélyeket vagy kiegészítő dokumentumokat, amelyekre szükség lehet!
  • Álljon készen arra, hogy a saját és az átvevő címét és elérhetőségeit feltüntesse.
  • Tájékoztassa az ügyfeleket az általuk esetlegesen fizetendő importadókról és -vámokról!


FORDULJON HOZZÁNK, HA KÉRDÉSE VAN A BREXITTEL KAPCSOLATBAN!

AJÁNLATOT KÉREK

 
AJÁNLATKÉRÉS

3,48 milliárd forint

Ennyit spóroltunk ügyfeleinknek 2021-ben.
És Önnek mennyit takaríthatunk meg?
A tanácsadás nem ajándék. Üzlet Önnek is nekünk is
close-link