BREXIT: 2020 január 31. 24:00

KÉSZÜLJÖN FEL VELÜNK A BREXIT KÖVETKEZMÉNYEIRE!

II. Erzsébet királynő 2020. január 23-án formálisan hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határnapján: azaz 2020. január 31-én éjjel, helyi idő szerint 11 órakor kilépjen az Európai Unióból. Ezzel pedig lavinaszerű gazdasági változást indított el.

Átmeneti időszak

A 2020 végéig tartó úgynevezett átmeneti időszakban a kereskedelmet, az üzleti életet és az utazást érintő korábbi szabályozás nem változik. Lásd: https://www.gov.uk/transition

A behozatali és kiviteli engedélyek tekintetében a kilépés időpontjától számítva (2020.január 31.) az Egyesült Királyságból behozott áruk vámfelügyelet alá tartoznak.

Fontos tudni, hogy a UK-ban gazdasági tevékenységet végző valamennyi vállalkozásnak EORI számmal kell rendelkeznie. (Az EORI szám az Európai Közösség tagállamaiban az illetékes hatóságok által a gazdasági szereplők és más személyek részére kiadott egyedi azonosítószám, amely a vámeljárások során az ügyfél azonosítására szolgál.)

BREXIT

Áfa: minden maradt a régi ... egyelőre

Változás áll be a termékértékesítés és az árumozgás vonatkozásában is, hiszen a kilépés pillanatától kezdődően más szabályok alkalmazandók az uniós tagországok és az Egyesült Királyság relációjában. Ez azonban majd csak 2021-ben lesz esedékes, a 2020 végéig tartó átmeneti időszakban az Egyesült Királyságra áfa tekintetében ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az unió többi tagállamára.

Jövedéki termékek - változás jön

A jövedéki termékek területén is érdemes utána nézni a változásoknak. A lépés egyik hozadéka, hogy mivel a brexit életbe lépésétől számítva az Egyesült Királyság is harmadik országnak, azaz Európai Unión kívülinek számít, így megszűnik az EU jövedéki adóval kapcsolatos informatikai rendszereihez való hozzáférése.

A harmadik országbeli státusból adódóan az Egyesült Királyságban gyártott termékek a továbbiakban nem minősülnek EU-s tartalomnak, azaz módosulnak a szabadkereskedelmi megállapodások és változik az általános preferenciarendszer is.

A lépéssel és annak következményeivel kapcsolatban még mindig sok a nyitott kérdés. Amennyiben a vámügyintézéssel, importtal-exporttal kapcsolatban Ön még bizonytalan, keressen minket! Mi naprakészek vagyunk a témából.

KÉSZÜLJÖN FEL VELÜNK A BREXIT KÖVETKEZMÉNYEIRE!

AJÁNLATOT KÉREK

AJÁNLATKÉRÉS

2,15 milliárd forint

Ennyit spóroltunk ügyfeleinknek 2019-ban.
És Önnek mennyit takaríthatunk meg?
TALÁLKOZZUNK és KIDERÜL!
A tanácsadás nem ajándék. Üzlet Önnek is nekünk is
close-link